Mesin Waktu – Menyelami Lautan Makna Surah al-Waqi’ah

Kupasan surah al-Waqi’ah oleh Hudzaifah Ismail ini sangat menarik kerana perbincangannya merangkumi beberapa sudut yang tidak pernah saya baca atau dengar sebelum ini.

Penulis membincangkan secara terperinci tanda-tanda kiamat. Yang paling menarik adalah perbincangan mengenai kedatangan al-Mahdi, Dajjal dan Yakjuj Makjuj yang mengambil kira berbagai pendapat. Beliau juga mengupas asal perkataan Yakjuj Makjuj yang memberi petunjuk dari mana mereka akan muncul.

Penulis membandingkan apa yang dikatakan oleh al-Quran dengan fakta-fakta saintifik mengenai penciptaan manusia, bumi dan alam. Beliau menerangkan bagaimana al-Quran menyanggah pendapat golongan ateis yang menafikan kewujudan Tuhan, kiamat dan kehidupan sesudah mati. Beliau juga menerangkan bagaimana Allah boleh menghidupkan semula makhluk setelah kematiannya.

Buku ini memaparkan grafik-grafik yang cantik dan menarik untuk memudahkan pembaca memahami apa yang diterangkan. Saya rasa buku ini juga sesuai untuk golongan remaja. Kesimpulan: ini adalah buku yang mesti dibaca.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s